söndag 21 december 2008

Elevers diskussionklimat

Hej i juletider!

Hinner ni med att blogga något mitt i julstöket och allt som ska vara klart? Själv hade ju nyss en redovisning om blogg på lärarutbildningen. Vi var en grupp som visade på hur man kan använda bloggen som en pedagogsik resurs. Blogga med hela klassen tillsammans, eller låta eleverna enskilt reflektera löpande kring det lärda... Vi skapade också en klassblogg som visar upp det senaste från varje blogg och som blir en samlingspunkt för hela klassen. Det var speciellt intressant att höra nadra lärarstudenters tankar om för- och nackdelar.

Något som vi ofta verkar återkomma till är detta med hur man skapar ett bra diskussionskrimat bland eleverna online? Har du tankar kring detta vore det mycket intresannt att höra. Själv tänker jag mig att det inte skiljer så mycket från IRL. Vi behöver skapa positiva vanor tillsammans, sätta ramar, diskutera regler, etik och medmänsklighet. Dessutom behöver vi vuxna vara närvarande, lika mycket online som vi behöver vara det på skolgårdar och på ute stan. -Stämmer det? -Hur gör man det?

-Ha en riktigt god jul mitt i alla IT-tankar! ;-)

Mvh Lotta

1 kommentar:

Gabriella Lönnroos sa...

Hej hej!

Nu har vi i Webbstjärnan dragit igång vår officiella blogg, stjärnkikarna.se. Så, om du är intresserad av skola och IT, besök gärna bloggen. Vi som bloggar är allt ifrån journalister, webbtekniker, omvärlsbevakare, till IT-pedagoger och Webbstjärnans projektledare.

Ett annat tips kan vara .SE:s publikation om Ungas integritet på nätet. Nyligen publicerade vi också ett tillhörande diskussionsunderlag, "Vuxenvärlden - hallå!" som är ett utmärkt verktyg för pedagoger och andra viktiga vuxna. Eller varför inte en guide om hur man skriver webbanpassat. Läs mer om våra kostnadsfria publikationer på http://iis.se/more/aboutguide