torsdag 23 oktober 2014

Minecraft - En början är en gemensam bas

Vi har börjat med MinecraftEdu. Först känns ju viktigt att alla elever kan verktyget. Så då började vi i den änden; med de som inte kunde. Det har varit givande.

Först provade vi Tutorial world. Inget vidare. Om man inte är jättesugen att lära sig. Vilket inte alla är. Så varför ha en hinderbana? Visst man blir tvungen att lära sig navigera. Men man kan känna sig hindrad. Och uppgiven! Ingen bra början.

Jag har istället skapat en "tom" värld. Inga djur och inga monster. Inget regn och ingen natt. Men man är tvungen att hitta sitt eget material. Och bygga sina egna verktyg. Uppdraget är enkelt; bygg ett hus. Tillsammans.

Ca 4 elever åt gången har nu huggit träd, hittat frön, grävt i marken och byggt. De har byggt hus, men även knåpat ihop verktyg, arbetsbänkar, smältugn, gjort glas och facklor. Och även hittat diamant!!

Det är kul att se dem försiktigt börja utforska. För att sedan bli modigare. Och ge varandra saker. Hämta saker åt varandra. Fundera gemensamt kring bygget. Men även busa och testa gränser...;-) En del har lärt sig manövrera. Andra kunde redan mycket. ...Och jag själv har lärt mig massor!!!

Snart är det dags för nästa steg. Att fundera och planera första ämnesuppgiften. Det gör vi tillsammans i arbetslaget för år 5. Därför ska vi snart ha en första planeringsträff. Där vi lärare spelar!! Se upp elever, snart kommer vi!! ;-)

Mvh L8

Inga kommentarer: