måndag 25 augusti 2008

Lärande i IT-miljöer på lärarutbildningen

Hej igen! Ja, jag håller alltså på att läsa till lärare. Två år har jag avverkat av utbildningen, och hittills har det nästan inte ingått något om IT och lärande alls. Ändå ska vi lärare lära eleverna det sen. Hm. Men samtidigt förväntas vi använda IT i våra egna studier. Man måste som basfärdighet kunna skriva i Word. Man måste kunna hantera sin e-post. Det är ju bra, men kan kanske ses mer som basfärdigheter i dagens samhälle. Så långt kan man lätt bli lite deprimerad... Sen har vi faktiskt något mer: Vi har en digital lärplattform. Där kan vi hämta underlag och visa upp våra arbeten, men vi kan också diskutera oss fram till lösningar och kunskap! Det är ett bra exempel för hur en lärplattform kan fungera. Eftersom vi alla förväntas använda den plattformen, får alla erfarenhet av den och kan se vilka möjligheter den erbjuder. Sedan, när man är mer van, är det lättare att applicera detta på elevernas lärande. Återigen tror jag att det är bra att ha provat på något för att lära sig det inifrån. Det är också först då man kan bygga undervisning om det. Tror jag alltså... Kommentera gärna!

2 kommentarer:

Lena Byström sa...

HAllå!
Blir så oerhört nyfiken på vilken skola du pluggar på? Vi sliter ute i kommunerna för att ta hand om alla färdiga lärare som inte fått med sig det mest väsentliga inom IT-området. Många vet inte hur de ska angripa tekniken i klassrummet? Framför allt koppla IT till lärandet och kunskapsområden, och låta elever ta del av moderna verktyg.
Hur kan vi få våra kära lärar utbildningar att lyfta sig?

En nördig pedagog sa...

Ja, visst är det egentligen hemsk hur lärarutbildningen inte ger oss verktyg i detta? Ska inte vi utbilda elever för framtiden? Och det borde väl lärosätena ta vara på? Den enda högskola som jag har hört som har vettig IT i lärarutbildningen är Umeå universitet. Finns det fler? fast egentligen borde ju alla vara det...